Ιστορικός - Συγγραφέας

Ἐπιστολή κυρίου Γιώργου Μωραϊτίνη

Γιώργος Τ. Μωραϊτίνης
Αθήνα, Ιανουάριος 2011
Αξιότιμον κ. Σαράντο Καργάκο Αθήνα
Η εκπληκτική σε πληρότητα και αντικειμενικότητα δίτομη επίπονη, διεξοδική και αναλυτική ιστορία της Μικρασιατικής Εκστρατείας που εκπονήσατε, επιβεβαιώνει την θέση σας στους μεγάλους και έγκυρους ιστορικούς του τόπου. Δίνετε ολοκληρωμένες απαντήσεις και παρουσιάζετε όλες τις παραμέτρους του μεγάλου αυτού τραγικού γεγονότος. Φωτίζετε πολλές σκοτεινές πλευρές και πτυχές, διαλύετε πολλούς μύθους και αποδίδετε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, χωρίς εμπάθεια, χωρίς προκατάληψη και χωρίς υστεροβουλία, στοιχεία τόσο απαραίτητα - και τόσο σπάνια συνάμα - σε όσους έχουν ασχοληθεί με το θέμα.
Οι μονογραφίες που υπάρχουν για την τραγωδία αυτή και γύρω από αυτήν — όπως άλλωστε φαίνεται από την ογκώδη βιβλιογραφία που παραθέτετε - είναι τόσες πολλές, που καθιστούν σχεδόν αδύνατη, τεχνικώς, την πλήρη μελέτη της Μικρασιατικής εκστρατείας και την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Πρέπει να είναι κανείς παθιασμένος ιστορικός για να μελετήσει όλον αυτόν τον όγκο, πράγμα που είναι δουλειά πολλών - πολλών ετών. Και σεις τα καταφέρατε!
Ακουμπώ με σεβασμό το έργο σας αυτό, το θεωρώ απαραίτητη γνώση πολιτικών, στρατιωτικών και λοιπών ταγών του έθνους, για να εξακολουθήσει το τελευταίο να     υφίσταται σαν τέτοιο.    Και,  βεβαίως, θα πρέπει να σταθώ στο κεφάλαιο της αποδόσεως των ευθυνών, που με τόλμη και τεκμηριωμένα εκθέτετε.
Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό για τις γνώσεις που απέκτησα και την διαφώτιση που μου προσφέρατε με τα στοιχεία, τις παρατηρήσεις και τις κρίσεις σας. Μας ανοίξατε τα μάτια. Πρόκειται για εκπληκτική συγγραφική και ιστορική εργασία, που η Ακαδημία Αθηνών πρέπει άμεσα να θέσει υπό την αιγίδα της.
Στη συνάντηση που είχαμε προ 3-4 μηνών στην ΕΣΗΕΑ, είχατε αναφερθεί στο θέμα του Ύμνου της 4ης Αυγούστου. Σας εσωκλείω το ιστορικό του θέματος και ελπίζω να λύνω τις διατυπωθείσες κατά καιρούς απορίες και να αποκαθιστώ την αλήθεια. (Το έντυπο αυτό δεν παίρνει αφιέρωση).
Παράλληλα, επιτρέψτε μου κ. Καργάκο να σας προσφέρω το τελευταίο μου βιβλίο «Λευκά Ψέματα», ζητώντας την ...επιείκειά σας.
 Πολύ φιλικά Γιώργος