Ιστορικός - Συγγραφέας

Χρειάζονται διαφορετική προσέγγιση οι Αθίγγανοι

Πηγή: 
Επικαιρότητα

Σ. ΚΑΡΓΑΚΟΣ: «Χρειάζονται διαφορετική προσέγγιση οι Αθίγγανοι»

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ - ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΜΙΛΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ»

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΡΙΚΗ

Η γνωστή του αγάπη και βαθειά γνώση της κουλτούρας και της νοοτροπίας των Αθίγγανων, αλλά και το λιγότερο γνωστό στο ευρύ κοινό ενδιαφέρον του για τον Αιγυπτιακό και τον Λιβυκό πολιτισμό ήταν τα κεντρικά σημεία αναφοράς στην σχεδόν τε­τράωρη ομιλία του καθηγητή, συγγραφέα και μελετητή κ. Σαράντου Καργάκου μέσω της πρω­τοβουλίας του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Η εκδήλωση, που έγινε στην Ξάν­θη την περασμένη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου ήταν μία εκδήλωση-αφιέρωμα στις τελευταίες του εκδοτικές προσπάθειες, «Λιβύη, αναζη­τώντας το χαμένο «σίλφιο» στην ελληνι­κή Κυρήνη», «Κ.Π. Καβάφης: Η νεότερη Αιγυπτιακή Σφίγγα» και «Η Μικρασιατική Εκστρατεία».

Της παρουσίασης προηγήθηκε ομιλία του κ. Καργάκου με θέμα την παρουσία των Αθιγ­γάνων στον Ευρωπαϊκό και Ελλαδικό Χώρο. Στην προηγούμενη επίσκεψή του στην Ξάνθη είχε υποσχεθεί στα παιδιά του Δροσερού ότι θα οργανώσει μία ομιλία που θα απευθύνεται στο συγκεκριμένο κοινό. Γι'αυτό το λόγο πή­ραν την άδεια από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθ­μιων Σπουδών και από το Υπουργείο Παιδείας για να παραβρεθούν στην εκδήλωση μαθητές του 8ου Γυμνασίου, το οποίο δεν κατέστη εν τέλει δυνατό.

Ο κ. Καργάκος με ιδιαίτερη προθυμία δέ­χτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις της «ΕΠΙ­ΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ».

-Γιατί θεωρείτε ότι οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν προσπαθήσει να εντάξουν τους Αθίγγανους στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας και να καλυτε­ρεύσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν;

Είναι δύο πράγματα, πρώτον οι Τσιγγά­νοι είναι καχύποπτοι και δεύτερον έχουν ένα πνεύμα ανεξαρτησίας που δεν θέλουν να υπα­χθούν σε κανένα σύστημα. Από τη στιγμή πουμορφώνεσαι και ενσωματώνεσαι, δεσμεύεσαι με υποχρεώσεις.

-Από πού πιστεύετε ότι πηγάζει αυτή η καχυποψία;

Είναι μέσα από τις καταβολές τους. Ουσιαστικά έχει περάσει μέσα στο DΝΑ τους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πάρα πολλοί τσιγ­γάνοι είναι στη Ρουμανία. Επί ημερών Τσαουσέσκου, (μπορεί ο συγκεκριμένος άνθρωπος να ήταν ένα τέρας) τους έφτιαξαν σπίτια. Ωστόσο οι τσιγγάνοι δεν έμεναν στα σπίτια αλλά στα τσαντίρια γιατί δεν ήθελαν να αποσυνδεθούν. Τα παιδιά τους όμως ή τα εγγόνια τους στη συνέχεια κατοίκησαν αυτά τα σπίτια. Οι φίλοι μου, τουλάχιστον αυτούς που ξέρω εγώ, όχι μόνο έχουν σπίτια καλύτερα από το δικό μου, που εγώ θεωρούμαι προνομιούχος επειδή έχω μία μονοκατοικία φτιαγμένη από το '52 αλλά έχουν ηλεκτρονικά συστήματα μπροστά στα οποία προσωπικά μένω ενεός. Με ό,τι και αν καταπιαστούν είναι σε θέση να τα βγάλουν πέρα. Πιστεύω ότι τους ανθρώπους αυτούςγια να τους κερδίσεις πρέπει να εφαρμόσεις ένα σύστημα παιδείας που να προσιδιάζει στο χαρακτήρα τους, στις παραδόσεις τους και στο ταλέντο τους.

-Πιστεύετε ότι δεν έχουν γίνει ουσι­αστικές προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια από την ελληνική πολιτεία;

Δεν θα το πω αυτό. Έχουν γίνει προσπά­θειες, με μια διαφορά όμως. Αυτοί που ανέ­λαβαν τις προσπάθειες δεν ήσαν ειδικά καταρ­τισμένοι και δεν ήξεραν να τους πλησιάσουν. Εγώ για να μπορέσω να τους πλησιάσω από παιδάκι, τους έβλεπα καθημερινά στο λεωφο­ρείο, μόνο μετά από 3 ή4 χρόνια κατόρθωσα να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους και να μου ερμηνεύουν κάποιες λέξεις.

-Υπάρχει μέλλον στο να γίνουν προ­σπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση;

Υπάρχει, με μία διαφορά. Εκείνο το οποίο φοβάμαι είναι η απότομη αστικοποίησή τους που