Χρειάζονται διαφορετική προσέγγιση οι Αθίγγανοι
Σ. ΚΑΡΓΑΚΟΣ: «Χρειάζονται διαφορετική προσέγγιση οι Αθίγγανοι»
Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ - ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΜΙΛΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΡΙΚΗ
Η γνωστή του αγάπη και βαθειά γνώση της κουλτούρας και της νοοτροπίας των Αθίγγανων, αλλά και το λιγότερο γνωστό στο ευρύ κοινό ενδιαφέρον του για τον Αιγυπτιακό και τον Λιβυκό πολιτισμό ήταν τα κεντρικά σημεία αναφοράς στην σχεδόν τετράωρη ομιλία του καθηγητή, συγγραφέα και μελετητή κ. Σαράντου Καργάκου μέσω της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Η εκδήλωση, που έγινε στην Ξάνθη την περασμένη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου ήταν μία εκδήλωση-αφιέρωμα στις τελευταίες του εκδοτικές προσπάθειες, «Λιβύη, αναζητώντας το χαμένο «σίλφιο» στην ελληνική Κυρήνη», «Κ.Π. Καβάφης: Η νεότερη Αιγυπτιακή Σφίγγα» και «Η Μικρασιατική Εκστρατεία».
Της παρουσίασης προηγήθηκε ομιλία του κ. Καργάκου με θέμα την παρουσία των Αθιγγάνων στον Ευρωπαϊκό και Ελλαδικό Χώρο. Στην προηγούμενη επίσκεψή του στην Ξάνθη είχε υποσχεθεί στα παιδιά του Δροσερού ότι θα οργανώσει μία ομιλία που θα απευθύνεται στο συγκεκριμένο κοινό. Γι'αυτό το λόγο πήραν την άδεια από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιων Σπουδών και από το Υπουργείο Παιδείας για να παραβρεθούν στην εκδήλωση μαθητές του 8ου Γυμνασίου, το οποίο δεν κατέστη εν τέλει δυνατό.
Ο κ. Καργάκος με ιδιαίτερη προθυμία δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις της «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ».
-Γιατί θεωρείτε ότι οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν προσπαθήσει να εντάξουν τους Αθίγγανους στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας και να καλυτερεύσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν;
Είναι δύο πράγματα, πρώτον οι Τσιγγάνοι είναι καχύποπτοι και δεύτερον έχουν ένα πνεύμα ανεξαρτησίας που δεν θέλουν να υπαχθούν σε κανένα σύστημα. Από τη στιγμή πουμορφώνεσαι και ενσωματώνεσαι, δεσμεύεσαι με υποχρεώσεις.
-Από πού πιστεύετε ότι πηγάζει αυτή η καχυποψία;
Είναι μέσα από τις καταβολές τους. Ουσιαστικά έχει περάσει μέσα στο DΝΑ τους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πάρα πολλοί τσιγγάνοι είναι στη Ρουμανία. Επί ημερών Τσαουσέσκου, (μπορεί ο συγκεκριμένος άνθρωπος να ήταν ένα τέρας) τους έφτιαξαν σπίτια. Ωστόσο οι τσιγγάνοι δεν έμεναν στα σπίτια αλλά στα τσαντίρια γιατί δεν ήθελαν να αποσυνδεθούν. Τα παιδιά τους όμως ή τα εγγόνια τους στη συνέχεια κατοίκησαν αυτά τα σπίτια. Οι φίλοι μου, τουλάχιστον αυτούς που ξέρω εγώ, όχι μόνο έχουν σπίτια καλύτερα από το δικό μου, που εγώ θεωρούμαι προνομιούχος επειδή έχω μία μονοκατοικία φτιαγμένη από το '52 αλλά έχουν ηλεκτρονικά συστήματα μπροστά στα οποία προσωπικά μένω ενεός. Με ό,τι και αν καταπιαστούν είναι σε θέση να τα βγάλουν πέρα. Πιστεύω ότι τους ανθρώπους αυτούςγια να τους κερδίσεις πρέπει να εφαρμόσεις ένα σύστημα παιδείας που να προσιδιάζει στο χαρακτήρα τους, στις παραδόσεις τους και στο ταλέντο τους.
-Πιστεύετε ότι δεν έχουν γίνει ουσιαστικές προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια από την ελληνική πολιτεία;
Δεν θα το πω αυτό. Έχουν γίνει προσπάθειες, με μια διαφορά όμως. Αυτοί που ανέλαβαν τις προσπάθειες δεν ήσαν ειδικά καταρτισμένοι και δεν ήξεραν να τους πλησιάσουν. Εγώ για να μπορέσω να τους πλησιάσω από παιδάκι, τους έβλεπα καθημερινά στο λεωφορείο, μόνο μετά από 3 ή4 χρόνια κατόρθωσα να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους και να μου ερμηνεύουν κάποιες λέξεις.
-Υπάρχει μέλλον στο να γίνουν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση;
Υπάρχει, με μία διαφορά. Εκείνο το οποίο φοβάμαι είναι η απότομη αστικοποίησή τους που