Ιστορικός - Συγγραφέας

Παρουσίαση βιβλίου: «ΛΙΒΥΗ: Αναζητώντας το χαμένο "σίλφιο" στην Ελληνική Κυρήνη»

Πηγή: 
"Η Νεοελληνική Λογοτεχνία" Αιγίου

Η ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΑΙΓΙΟΥ

Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

Σαράντος Καργάκος: «ΛΙΒΥΗ: Αναζητώντας το χαμένο "σίλφιο" στην Ελληνική Κυρήνη»

Ακάματος και αστείρευτος παραμένει στο συγγρα¬φικό του, πολύπλευρο και καταξιωμένο, έργο, ο φιλόλογος και βραβευμένος λογοτέχνης και μελετητής της ελληνικής φιλολογίας, της αρχαίας και σύγχρονης Γραμματείας, της ιστορικής φυλετικής μας διαδρομής, μελετητής της σύγχρονης κοινωνίας και των εσωτερικών προβλημάτων της ψυχής του ανθρώπου, ο ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΑΡΓΑΚΟΣ.

Με αφορμή το τελευταίο, σύγχρονο σύγγραμμά του «ΛΙΒΥΗ: Αναζητώντας το χαμένο «σίλφιο» στην Ελληνική Κυρήνη» (Εκδόσεις Ι. Σιδέρης - Αθήνα 2009) αξίζει να σημειώσουμε και να καταγράψουμε μερικά από τα πρόσφατα βιβλία, της τελευταίας δεκαετίας, που έχουν κυκλοφορήσει από τις ιστορικές κι έγκυρες εκδόσεις

«Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ»:

  1. «Ζαχαρίας Μπαρμιτσιώτης, ο Δάσκαλος της Κλεφτουριάς» (1998).
  2. «Ολυμπία και Ολυμπιακοί αγώνες» (2001).
  3. «Αλβανοί - Αρβανίτες - Έλληνες» 6η έκδοση -(2009).
  4. «Βυζαντινό Ναυτικό» (2007)
  5. «Η ιστορία από τη σκοπιά των Τούρκων» (2007).
  6. «Μεσόγειος: η υγρή μοίρα της Ελλάδας και της Ευρώπης» (2007).
  7. «Οι Πέρσες κι εμείς - Για μια πολιτική γνωριμία» (2008).

Το νέο βιβλίο του Σαρ. Καργάκου για τη Λιβύη είναι μια ιδιόρρυθμη ταξιδιωτική περιπλάνηση, σε μια πολύ «αινιγματική χώρα». Είναι ένα ταξίδι με αρκετές περιπέτειες και δυσκολίες. Κι αυτό του αρέσει πολύ του συγγραφέα, καθώς ομολογεί ότι «η περιπέτεια είναι το «αλάτι» στη νοστιμιά του ταξιδιού...».

Ο συγγραφέας, όπως και σ' όλα τα άλλα του βιβλία, ταξιδιωτικά ή μη, χαρακτηρίζεται από τη συναρπαστικότητα και την ποιότητα του λόγου του. Αλλά υπάρχουν κι άλλες συγγραφικές αρετές, όπως η πολυεδρική γνώση, η ακονισμένη παρατηρητικότητα και το γόνιμο πάθος για ανίχνευση, προσέγγιση και καταγραφή νέων στοιχείων αλλά και συγκινήσεων. Όλα αυτά ξεπηδούν μέσα από τη φύση, τα μνημεία, τα ήθη και τα έθιμα, τη μυθολογία και την ιστορική παρακαταθήκη κάθε λαού και κάθε τόπου.

Για έναν έμπειρο και έναν ταλαντούχο συγγραφέα, δεν αρκεί μόνο η καταγραφή των ιστορικών και πο¬λιτιστικών στοιχείων που του προσφέρει κάθε καινούργια ταξιδιωτική «περιπέτεια». Το σπουδαίο, το δύσκολο και το πιο ακριβό είναι να κάνεις τον ανα¬γνώστη του ταξιδιωτικού σου κειμένου να νιώσει και να γευτεί την ομορφιά, το μυστήριο και τη γοητεία που αναπηδούν μέσα από την αφήγηση και την ιδιά¬ζουσα υφή της ψυχοσύνθεσης του συγγραφέα. Ο Σαράντος Καργάκος στον πρόλογο του νέου βιβλίου του, αναλύοντας το σκοπό, το επίτευγμα και το ζητούμενο της ταξιδιωτικής του... περιπέτειας στη Λιβύη, αποκαλύπτει:

«Ταξίδεψα στη Λιβύη για να βρω εκεί μιαν άλλη Ελλάδα, γεμάτη μνημεία και καλλιτεχνικούς θησαυρούς...». «Ταξίδεψα για να αναζητήσω τα ίχνη του σιλφίου, που ήταν ένα φυτό-χρυσός για την Κυρήνη, φυτό-πανάκεια... ένα είδος «βιάγκρα» της αρχαίας εποχής...». «Ταξίδεψα στη Λιβύη για να τη δω και να τη χαρώ απροκατάληπτα και να διακρίνω αυτό που στην πραγματικότητα είναι και όχι αυτό που θέλαμε εμείς να είναι...». «Ταξίδεψα για να χορτάσει η ψυχή μου απεραντοσύ¬νη στην έρημο της Σαχάρα...». «Ταξίδεψα για μια πολύτιμη και συγκλονιστική γνω¬ριμία με τοπικούς πολιτισμούς για να ζήσουμε με ένταση, κάποιες μοναδικές στιγμές...». Για το συγγραφέα «με το ταξίδι, δεν χάνεις χρόνο. Αντίθετα κερδίζεις χρόνο, κάνεις πιο πλούσιο το χρόνο και τη ζωή σου... Όποιος ταξιδέψει στη Λιβύη διαβασμένος θα πάει Έλληνας και θα γυρίσει... περισσότερο; Έλληνας».

Από τα ξεχωριστά και πολύτιμα στοιχεία που μας προσφέρει ο ποιοτικά ανεξάντλητος συγγραφέας, με το νέο ταξιδιωτικό του σύγγραμμα, τα πιο σημαντικά είναι:

Η εσωστρεφής περιγραφική του διάθεση. Η σφαιρική ματιά του και η παραστατική ζωντάνια. Η απλότητα, η φυσική αμεσότητα και η λαγαρότητα του λόγου του. Η βαθιά δόνηση της συγκίνησης και της κατάπληξης που εκπέμπει η περιγραφή του. Η λυρική έξαρση που χαρακτηρίζει την περιγραφή του. Οι δονήσεις της ψυχής του από την αισθητική χαρά ενός πολυταξιδεμένου και καλλιεργημένου πνευματικού ανθρώπου. Ο στρόβιλος αποκαλυπτικών εικόνων και της μέθης των συναισθημάτων. Η «Λιβύη» του Σαρ. Καργάκου είναι ένα γοητευτικό ταξιδιωτικό βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί ή να επιλεχθεί και να προσφερθεί σαν ένα ποιοτικό, πνευματικό δώρο, αυτή την περίοδο των εορτών. Γιάννης Ανδρικόπουλος