Ιστορικός - Συγγραφέας

Ο Σαράντος Καργάκος: Με την ευκαιρία της αυριανής ομιλίας του στην Καρδίτσα

Πηγή: 
Νέος Αγών

Του Παρμενίωνα Αγγ. Μπώλου

Με την ευκαιρία των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Μενελαΐδια 2011», μεταξύ των άλλων ομιλητών (του καθηγητή Πανεπιστημίου Νεοκλή Σαρρή και του καλλιτέχνη Χάρρυ Κλύνν) θα τιμήσει την Καρδίτσα και ο Φιλόλογος και Ιστορικός Σαράντος Καργάκος· θα μιλήσει την Κυριακή το πρωί (ώρα 11) στο ξενοδοχείο «Κιέριον» με θέμα: «Η γενοκτονία των Ποντίων».

Ο Σαράντος Καργάκος είναι πνευματικός άνθρωπος πανελλήνιας εμβέλειας. Ως ιστορικός συγγραφέας βοήθησε αποφασιστικά με τις μεθοδικές και αντικειμενικές του εργασίες εκείνους που ήθελαν να σπουδάσουν, αλλά και τους άλλους που είχαν την έφεση να γνωρίσουν τα ιστορικά γεγονότα και τις εξελίξεις, που έλαβαν χώραν στη μακραίωνη ιστορική πορεία της Ελλάδας.

Είναι ένας ακούραστος ερευνητής και ένα ανήσυχο πνεύμα, που κατόρθωσε μέσα από τις ιστορικές πηγές να καταγράψει την αλήθεια και να συνθέσει την πορεία της φυλής μας διαμέσου των αιώνων με αρκετούς και ογκώδεις τόμους βιβλίων.

Κατατάσσεται στις πλέον παραγωγικότερες μορφές του πνεύματος, που το υπηρετεί ακόμη από τα πρώτα χρόνια μέχρι σήμερα. Είναι μια οργανωμένη και σφαιρική προσωπικότητα των γραμμάτων μας· τον καμαρώνει όλος ο κόσμος, αλλά και εμείς οι φίλοι του, που τον εκτιμούμε και τον αγαπάμε ξεχωριστά.

Η πνευματική προσωπικότητα του Καργάκου καλύπτει σχεδόν όλες τις πλευρές του λόγου. Έτσι, είναι τιμή στην πόλη μας που φιλοξενεί έναν άνθρωπο των γραμμάτων τόσου μεγάλου διαμετρήματος και προσφοράς, όσο και ζεστής και ανθρώπινης καταδεκτικότητας.

Είναι γνωστό σε όλους ότι τα βιβλία του είναι πολλά και αξιόλογα. Αλλά και η δημοσιογραφική και λογοτεχνική του παρουσία έντονη σε πολλά περιοδικά λογοτεχνικού και κοινωνικού προβληματισμού. Ο λόγος του είναι καθαρός και ουσιαστικός, απλός και αποκαλυπτικός.

Θέλω να τον ευχαριστήσω «ανθ΄ων πράττει» για την Ιστορία, τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό.

 

Νέος Αγών, Σάββατο, 21 Μαΐου 2011