Ιδού ο Μεσσίας έρχεται...
Κάθε φορά που αρχίζει μια νέα χρονιά, δεν παραλείπουμε, μαζί με το πλήθος άλλων ευχών, να ζητάμε τη στερέωση της δημοκρατίας στη χώρα μας. Δυστυχώς όμως το 1989 έδειξε από τον πρώτο κιόλας μήνα τις άγριες διαθέσεις του. Κάποια μικροβιακά στοιχεία, κάποιοι βάκιλοι της πολιτικής και κοινωνικής μας ζωής θέλουν να σταματήσουν το ρολόι του χρόνου και να γυρίσουν τους δείκτες στο «1984» του Όργουελ. Γιατί πίσω από κάθε επίδοξο Ρομπέν των Δασών κρύβεται ένας Μεγάλος Αδελφός. Οι τρομοκρατικές πράξεις μάς έκαναν να θυμηθούμε το «κάθε πέρσι και καλύτερα».
Η ήδη αυξημένη σε επικίνδυνο βαθμό εγκληματικότητα άρχισε να παίρνει μια νέα μορφή, ν' αποκτά ένα αμερικανικό ή νοτιοϊταλικό προφίλ, που θυμίζει κάτι από Σικάγο, Τέξας, Νεάπολη ή Σικελία. Οι τρομοκρατικές ενέργειες τους τελευταίους μήνες βρίσκονται σε έξαρση. Στόχοι δεν είναι μόνο «διεφθαρμένα» πρόσωπα αλλά και «διεφθαρμένα» οικήματα ή οχήματα, κάθε τύπου. Οι εκρήξεις βομβών σε αυτοκίνητα ή κτήρια, οι επιθέσεις εναντίον πλοίων, αστυνομικών τμημάτων κ.α. μεταφέρουν και στην Ελλάδα ζωντανά πλάνα από το Λί-βανο και τη Γάζα. Τρέμει κανείς να ταξιδέψει με τρένο ή αεροπλάνο. Φοβάται και μια μικρή κρουαζιέρα στο Σαρωνικό, όταν θυμάται την τραγωδία του «CityofPoros».
Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες η κατάσταση έγινε ιδιαίτερα ανησυχητική με αλλεπάλληλες δολοφονίες επιθέσεις κατά συγκεκριμένων προσώπων. Μια τέτοια κατάσταση, όπου η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι, δεν είναι δυνατό να μην ευαισθητοποιήσει τον σκεπτόμενο πολίτη και να μην τον βάλει σε ανησυχίες για τα κίνητρα και τους στόχους των τρομοκρατών. Έτσι, λοιπόν, εκφράζεται η άποψη ότι άμεσος στόχος δεν είναι τα συγκεκριμένα άτομα που πλήττονται, αλλ' η δημοκρατία. Γιατί τη δημοκρατία θωρακίζει ο δήμος και όχι ο ανώνυμος δήμιος. «Οι λαοί δε θέλουν θεολόγους της βίας και δασκάλους του τρόμου», γράφει ο RaymonAron.
Αυτό όμως που είναι ανησυχητικό στη δική μας περίπτωση είναι πως σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις πρώτες σε δημοτικότητα μεταξύ των νεαρών ήταν οι τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο τρομοκράτης είναι το νέο ιδανικό (τον περασμένο Ιούλιο ήταν ο αρχιαπατεών κ. Κοσκωτάς). Η υγροποίηση των εννοιών, η ρευστοποίηση των αξιών και η εκποίηση των ιδανικών προσφέρουν το κατάλληλο λίπασμα αλλά και το κατάλληλο έδαφος για την ανάπτυξη της τρομοκρατίας. Ο Ιγνάτιος Σιλόνε που γνώρισε πολύ καλά τα συστήματα και τους μηχανισμούς του μουσολινικού φασισμού έχει γράψει: Η αταξία και ο τρόμος είναι για το φασισμό ό,τι το νερό για το φυτό. Κοινός παρονομαστής δικτατορίας και τρομοκρατίας είναι ο φόβος. Ίσως μια νέα «πορεία προς τη Ρώμη» μας περιμένει. Τα παραπάνω ίσως να ελεγχθούν ως απόλυτα, εφόσον τίποτα δεν έχει αναφερθεί στις προκηρύξεις που με φειδώ αφήνουν οι ποικιλώνυμες τρομοκρατικές οργανώσεις, ύστερ' από κάθε ενέργειά τους. Θα ήταν αφέλεια, βέβαια, αν περιμέναμε να διαβάσουμε γι' ανατροπή της δημοκρατίας σε μια τέτοια προκήρυξη. Όλες μιλούν για επανάσταση. Όμως για επανάσταση μιλούν και οι ακροδεξιοί κομμάντος της Αργεντινής. Είναι αδιανόητο να υποστηρίζεις πως θέλεις να στηρίξεις την επανάσταση με φασιστικές μεθόδους. Μπορεί, όμως, η τρομοκρατία να είναι μια μειοψηφική κοινωνική αντίδραση διαμαρτυρίας. Υπάρχει άλλωστε ιστορικό προηγούμενο. Αλλά, όταν η επαναστατική πράξη στεγνώνει από ηθικούς ενδοιασμούς και ξεπέφτει σε ωμή, ανενδοίαστη πράξη βίας, παύει να είναι επαναστατική πράξη. Είναι καθαρά ποινικό αδίκημα.
*