Ιστορικός - Συγγραφέας

Επίτιμος δημότης Σπαρτιατών ο ιστορικός Σαράντος Καργάκος

Πηγή: 
Λακωνικός Τύπος

Φόρο τιμής απέτισε στο συμπατριώτη μας, ιστορικό και φιλόλογο κ. Σαράντο Καργάκο ο Δήμος Σπαρτιατών, για το δίτομο συγγραφικό του έργο «Ιστορία της αρχαίας Σπάρτης».
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Κυριακής στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης με τη συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Σπάρτης, ο συμπατριώτης μας κ. Καργάκος ανακηρύχθηκε με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Σπάρτης,  επίτιμος δημότης της πόλης μας.
Όλοι ανεξαιρέτως οι ομιλητές της εκδήλωσης εξήραν το ιστορικό έργο του συγγραφέα, τονίζοντας τη σημασία της παρακαταθήκης του, τόσο σε τοπικό και πανελλήνιο όσο και σε διεθνές επίπεδο, καθώς  «χάρη σε αυτό εντάσσεται στους πλέον καταξιωμένους ιστορικούς, αφού κέρδισε ακόμα και τους πιο αυστηρούς του κλάδου».
Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Σ. Καργάκος, σημείωσε ότι απέναντι στην τεράστια ιστορία της αρχαίας Σπάρτης, στόχος του δεν ήταν να ανακηρυχθεί επίτιμος σπαρτιάτης, αλλά να φανεί έντιμος και με όλη την αυστηρότητα που περιλαμβάνει ο όρος, να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια του τόπου μας. Δεν παρέλειψε ακόμα να απευθύνει τις θερμές του ευχαριστίες τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης όσο και στη Νομαρχία Λακωνίας για την οικονομική ενίσχυση που του παρείχε για την έκδοση της «Ιστορίας της αρχαίας Σπάρτης».
Με το πέρας της τιμητικής αυτής εκδήλωσης για την αξία του τιμηθέντος και του συνολικού του έργου μίλησαν στο γενικό διευθυντή του τηλεοπτικού σταθμού «Ελλάδα TV» κ. Αντώνη Φελούρη, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης κ. Ευστάθιος, ο νομάρχης Λακωνίας κ. Κ. Φούρκας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρ. Πλειώτας κ.ά.
Για τη συγγραφή του έργου του ο ίδιος ο συγγραφέας, ανέφερε ότι ταξίδεψε σε όλους τους χώρους που έδρασαν οι σπαρτιάτες, πλην της περιοχής Κούναξα, που ήταν αμερικανική βάση και δεν επιτρεπόταν να συλλέξει φωτογραφίες. Τακτική που, όπως ανέφερε, ακολούθησε και για τα υπόλοιπα ιστορικά του έργα. «Για να γράψεις ιστορία, πρέπει πρώτα να μάθεις την ομιλούμενη γλώσσα του λαού που μελετάς και να επισκεφθείς τον τόπο για τον οποίο γράφεις», είπε χαρακτηριστικά.
Εκφράζοντας τις απόψεις και τον προβληματισμό του για τους αρχαιολογικούς χώρους του νομού μας και το έργο που επιτελείται για την ανάδειξή τους ο κ. Καργάκος απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός, ότι ανακαλύφθηκαν επιτέλους στη Σπάρτη οι πινακίδες της γραμμικής Β΄ του σπαρτιατικού μυκηναϊκού βασιλείου και εξέφρασε την ελπίδα του να πραγματοποιηθεί εντός ολίγων ημερών η αποκρυπτογράφησή τους από τον αρχαιολόγο κ. Αρβανιτόπουλο, προκειμένου να αποκαλυφθούν σημαντικά ονόματα και να προστεθούν στη ιστορία του τόπου μας.
Μαζί με την εκτίμησή του για τους άγγλους αρχαιολόγους και το έργο τους στην αρχαία Σπάρτη, εξέφρασε το παράπονό του για το ότι σταμάτησαν το ανασκαφικό τους έργο στην περιοχή, με αποτέλεσμα πολλά αρχαιολογικά μνημεία να μένουν εγκαταλελειμμένα αλλά και λεηλατημένα, όπως το Μενελάιον και ο ναός της Ορθίας Αρτέμιδος. Υπογράμμισε δε την ανάγκη να συνεχιστούν οι ανασκαφικές διαδικασίες από το ελληνικό κράτος σε περίπτωση που οι Άγγλοι αρχαιολόγοι σταματήσουν.

http://www.lakonikos.gr/index.php?c_id=32&n_id=818