Ιστορικός - Συγγραφέας

Γίνεται, τιμής ένεκεν, μέλος του Συλλόγου Αθηναίων

 

Σαράντος Ι. Καργάκος

Ένας ασυμβίβαστος Έλληνας

 

Το αδιαχώρητο επικράτησε το βράδυ της 23ης Ιανουαρίου 2009 στη μεγάλη αίθουσα διαλέξεων του Συλλόγου των Αθηναίων. Ήταν η μέρα που ο Σύλλογος τίμησε με το μετάλλιό του τον Σαράντο Ι. Καργάκο, Ιστορικό, Συγγραφέα και Εκπαιδευτικό για το τρίτομο μνημειώδες έργο του «Η Ιστορία των Αρχαίων Αθηνών» και το λοιπό συγγραφικό και εκπαιδευτικό του Έργο. Ήταν εκεί ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς, εκπρόσωπος της Υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη και ένα πλήθος ανθρώπων του πνεύματος, αλλά και απλοί άνθρωποι. Φυσικά ήταν εκεί και τα μέλη του Συλλόγου.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων κ. Ιωάννης Δ. Τοτόμης, αφού χαιρέτησε τους παρόντες, διάβασε επιστολή της Υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Στη συνέχεια ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς ανέβηκε στο βήμα και είπε τα εξής:

«Ο Σαράντος Καργάκος υπήρξε δάσκαλος όλων μας. Μεγαλώσαμε διαβάζοντας τα σχολικά βιβλία και τα βοηθήματα που έγραψε. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, διαβάσαμε τα ιστορικά του αφιερώματα. Όπου με συναρπαστικό τρόπο μας έφερε κοντά σε τόσο απόμακρα γεγονότα, σε τόσο κλασικές και τόσο διαχρονικές αξίες. Σαν τον Οδυσσέα, άκουσε τις "Σειρήνες" του καιρού του, αλλά δεν μαγεύτηκε απ αυτές. Και γι' αυτό κέρδισε τον σεβασμό όλων. Ως διανοητής στάθηκε όρθιος σε δύσκολες στιγμές. Κι αυτό, εγώ προσωπικά το γνωρίζω, το καταθέτω, και δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Πάνω απ' όλα, όμως, ο λόγος του παράγει ήθος. Διανοητικό ήθος. Δημόσιο ήθος. Πολιτικό ήθος. Δημοκρατικό ήθος. Γιατί ενώ δεν πολιτεύθηκε ποτέ, υπήρξε πάντα -και είναι- βαθύτατα πολιτικός.

Ξέρει να δίνει μάχες. Μένει όρθιος "ακόμα κι όταν όλοι γύρω του τα 'χουν χαμένα", όπως θα έλεγε και ο Κίπλιγκ. Ξέρει να ακούει τον άλλο, αλλά ξέρει και να αποστομώνει τον αντίπαλό του. Με αρετές που σπανίζουν στις μέρες μας: Απλότητα, ταπεινότητα, αλλά και γενναιότητα και ακλόνητο -σπαρτιάτικο- κουράγιο. Ποτέ δεν μάσησε τα λόγια του. Και στα γραπτά του και στις ομιλίες του υπήρξε κοφτερός και διαυγής. Αυτό μερικούς τους στενοχώρησε. Ζούμε στην εποχή των "στρογγυλεμένων κοινοτοπιών". Και η περίπτωση του Σαράντου ήταν τόσο διαφορετική. Κάποιοι δεν του συγχώρεσαν την παρρησία του. Αλλά όλοι, ακόμα κι όσοι τον πίκραναν κάποτε, τον εκτιμούν και τον σέβονται. Νιώθω ευγνώμων, σήμερα, στο Σύλλογο Αθηναίων που τιμά το άξιο τέκνο της Λακωνίας, Σαράντο Καργάκο.

Όπως γνωρίζετε, οι Αρχαίοι Μεσσήνιοι δεν τα πήγαιναν καλά με τους Λάκωνες. Ούτε και οι αρχαίοι Αθηναίοι, άλλωστε... Σήμερα όμως, όλοι μας, Αθηναίοι, Μεσσήνιοι, Μακεδόνες και Θράκες, Κύπριοι και Ηπειρώτες -όλοι οι Έλληνες- καταθέτουμε στον Σαράντο, το σεβασμό μας για το έργο του, την εκτίμηση