Ιστορικός - Συγγραφέας

Δοκίμια

Η Παιδεία σήμερα - Η Παιδεία αύριο

Ελληνικό σχολείο πρωτίστως σημαίνει ανθρώπινο σχολείο κι όχι απάνθρωπο εργαλείο. Σχολείο που θα ανεβάζει τις φυσικές δυνατότητες των παιδιών στον υπέρτατο βαθμό, χωρίς, ωστόσο, να θυσιάζονται σε κάποιον ωφελιμιστικό σκοπό οι έμφυτες κλίσεις των παιδιών προς το αγαθό. Σκοπός του σχολείου είναι να κάνει καλύτερα, δηλαδή ανθρωπινότερα και όχι θηριωδέστερα τα παιδιά. Όχι πια, εν ονόματι του διασαλπιζόμενου παντού οικονομικού ανταγωνισμού, να επιβάλλουμε στο σχολείο το καννιβαλικό ιδανικό του «ποιος θα φάει τον άλλο». Διότι έτσι θα αλληλοσπαραχθούμε. Ήδη και στα δικά μας σχολεία έχει αρχίσει ένας αλληλοσπαραγμός, με τις λεγόμενες «συμμορίες νεαρών», όπως στις ΗΠΑ, στην Αγγλία, στη Γερμανία και αλλού. Εξ άλλου οι αυριανοί τρομοκράτες, που θα παριστάνουν τους επαναστάτες, από τέτοια σχολεία θα βγουν.

18 Νοεμβρίου 2006

(Απόσπασμα από το βιβλίο)

Για να αγοράσετε το βιβλίο σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή πατήστε εδώ

Οι Νέοι και το Τραγούδι τους: Δοκίμια Rock

Το σημερινό τραγούδι είναι «κραυγή απόγνωσης» σαν την «Κραυγή» του Έντβαρ Μουνκ. Είναι η κραυγή των νέων, για να ταράξουν την αποχαύνωση των μεγάλων, που αφού έκαναν την «επανάστασή» τους αναπαύονται. Είναι αντίδραση στην απομύθευση, που ξεγύμνωσε τα πάντα. Αντίδραση στην προηγούμενη γενιά, που άλλα έταξε κι άλλα έπραξε. Η σημερινή νεολαία αισθάνεται πίεση και θέλει να φωνάξει· γι’ αυτό το τραγούδι της έχει «σχήμα» κραυγής.

Παγκοσμιοποίηση & Φιλελευθερισμός: Από τον Κύκλωπα στον Οδυσσέα

Το βιβλίο αυτό είναι σύνθεση και ανασύνθεση παλαιοτέρων μου μελετών. Οι εξελίξεις δεν με υποχρέωσαν να αλλάξω τίποτα. Απεναντίας ενίσχυσαν τις απόψεις, ενίσχυσαν όμως και τους φόβους μου. Στο μέλλον ο άνθρωπος θα ζήσει με λιγότερη δημοκρατία και περισσότερη τρομοκρατία. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό. Για να ξυπνήσουμε από τις ψευδαισθήσεις του παγκοσμιοποιημένου ψεύδους.

  Διαβάστε Περισσότερα »

Μιὰ στάση ζωῆς ποὺ σὲ κάνει νὰ λὲς παρών

«Οἱ νέοι ἔχουν μιὰ δυσοίωνη προοπτική: νὰ ζήσουν. Καὶ αὐτὰ ποὺ θὰ ζήσουν –καὶ ἤδη ζοῦν– εἶναι φρικτά. Δὲν ἔχουν –ὅπως δὲν εἶχαν καὶ οἱ γονεῖς τους– ὀρθὴ πορεία πλεύσεως. Ταξιδεύουν μὲ πλοῖο ἄγονης γραμμῆς. Στὴ διαδρομὴ δὲν θὰ συναντοῦν μικρὰ νησιὰ μὲ γραφικὰ χωριά· θὰ συναντοῦν σκοπέλους· κι ἐνδέχεται νὰ χαθοῦν σὲ μιὰ ἁπλὴ φουσκοθαλασσιά. Τοὺς δίδαξαν ψέματα πολλά· κι οὔτε τοὺς ἔμαθαν νὰ κολυμποῦν στὰ βαθειά. Διαβάστε Περισσότερα »

Ελληνική Παιδεία: Ένας Νεκρός με... Μέλλον

Δεν υπονοώ κάποια νεκρανάσταση, ούτε κάποια μεταθανάτια ζωή. Ο τίτλος δεν έχει κανένα μεταφυσικό πρόσημο· απεναντίας διαθέτει πολύ ρεαλιστικό ενδόσημο. Το μέλλον φυσικά δεν αφορά στην παιδεία αλλά στα κοράκια που τρέφονταν από τις σάρκες της, όταν ήταν ημιθανής, και θα τρέφονται από το κουφάρι της για πολύ, όταν θα είναι εντελώς νεκρή, όπως άκουσα να λέγεται ένα βράδυ σε μια "μορφωτική" εκπομπή. Πάντα, δυστυχώς, υπήρχαν όρνεα που τρέφονταν από τις σάρκες της παιδείας μας. 

Μεσόγειος: Η υγρή Μοίρα της Ελλάδος και της Ευρώπης

Οι θαλασσινοί λένε πως για να τα πας καλά με τη θάλασσα, πρέπει «να πας με τα νερά της». Κανείς, όσο εμείς, δεν γνωρίζει τόσο καλά τα νερά της Μεσογείου. Άρα, οφείλουμε όχι μόνο εμείς «να πηγαίνουμε με τα νερά της», αλλά αυτό που ξέρουμε οφείλουμε να το διδάξουμε και στους άλλους. Αλλιώς η Μεσόγειος θα μας πνίξει. Ήδη αρχίζει να αφρίζει. Αλλά οι πολλοί «δεν ακούουν την βοήν των πλησιαζόντων γεγονότων», όπως λέει ένας μεγάλος μεσογειακός ποιητής, ο Αλεξανδρινός Κωνσταντίνος Καβάφης.
 

Η Παιδεία Σήμερα. Η Παιδεία Αύριο

Μικρό βιβλίο με βαθείς στοχασμούς. Σειρά άρθρων περί παιδείας (πώς έπρεπε να είναι και πώς κατάντησε να είναι) και αγωνία· για ένα παιδευτικό μέλλον, όπου το πρότυπο του «πεπαιδευμένου» θα είναι, όπως λέει ο συγγραφέας, «ο καλοντυμένος Φράνκενεσταϊν».

Για μιά Δημοκρατία Ευθύνης: Πολιτικοί "Περίπατοι"

Το βιβλίο χωρίζεται σε 10 ενότητες. Αναλύεται η πορεία της πολιτικής λειτουργίας από το γεννητικό κύτταρό της, την πόλη, το πέρασμα στον κοσμοπολιτισμό, στο διεθνισμό και στην παγκοσμιοποίηση, που είναι –κατά τον συγγραφέα- μια αμερικανική κατασκευή τύπου Pax Romana και η οποία σταδιακά θα εξελιχθεί σε παγκόσμια οικονομική , αρχικά, κυριαρχία της Κίνας. 

Παγκοσμιοποίηση: Προς Ένα Παγκόσμιο Ολοκληρωτικό Σύστημα Εξουσίας

Για μια ακόμη φορά ο συγγραφέας τολμά να θέσει «τόν δάκτυλον εἰς τόν τύπον τῶν ἥλων». Αποδεικνύει ότι η αμερικανική αυτή κατασκευή σκοπεί στη δημιουργία ενός παγκόσμιου ολοκληρωτικού συστήματος εξουσίας αλλά εγκαίρως προειδοποιεί: η παγκοσμιοποίηση θα εξελιχθεί σε… κινεζοποίηση. Ποιος σήμερα το αμφισβητεί;

Κινούμενη Άμμος: Πολιτικά και Κοινωνικά Κείμενα

Ο αναγνώστης, αν πρέπει να βγάλει ένα δίδαγμα από το βιβλίο αυτό, ας αρκεστεί μόνο σε τούτο: οι ιδέες ας είναι κινούμενη άμμος. Ο άνθρωπος δεν πρέπει να γίνεται κινούμενη άμμος. Γιατί τότε η ζωή βουλιάζει μέσα στον εαυτό της. Τα κείμενα του βιβλίου αυτού είναι πολιτικά, κείμενα μάχης. Όχι υπέρ κομμάτων αλλά υπέρ ιδεών. Τα κείμενα αυτά, είναι μια πάλη βίου αλλά όχι πάλη κατά του βίου.