Ιστορικός - Συγγραφέας

Φιλολογικά

Κ. Π. Καβάφης: Η Νεώτερη Αιγυπτιακή Σφίγγα

Δέν μένω στό ὅτι ὁ Καβάφης ἦταν ἕνα ἄτομο προβληματικό. Ὑποστηρίζω ὅτι ὁ ἴδιος ἦταν -καί εἶναι- ἕνα ἀπέραντο πρόβλημα, ἕνα τεράστιο σάν τή Σφίγγα ἐρωτηματικό, πού κι ἄν νομίσεις πως ἔχεις ἀπαντήσει, ἤδη σοῦ ἔχει δημιουργήσει ἄπειρα ἄλλα ἐρωτηματικά. Ἕνα παράδειγμα:

στήν ἰδιορρυθμία τῆς προσωπικῆς του συμπεριφορᾶς καί στήν ἰδιόρρυθμη ἐρωτογραφία του, τί νόημα μπορεῖ νά εἶχε ἡ πολιτική ἐρωτοτροπία του -στό μέτρο πού εἶναι ἀληθινή- μέ τόν φασισμό; Ἦταν πίστη ἤ "βίτσιο" παροδικό;

Σατιρικά Καρυωτάκης

... Αν ζούσε σήμερα, ο Καρυωτάκης θα είχε πολύ περισσότερους λόγους να αυτοκτονήσει. Τώρα όχι από απελπισία όσο από απέραντη αηδία. Η εποχή του, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ήταν τραγική και εύλογα γεννούσε την απόγνωση σε κάθε ευαίσθητη ψυχή. Διαβάστε Περισσότερα »

Η Πολιτική Σκέψη του Παπαδιαμάντη

Χωρίς να αμφισβητείται η βαθειά θρησκευτικότητα του Σκιαθίτη συγγραφέα, δίνεται η βαθειά πολιτικότητά του. Μόνον που η πολιτικότητα αυτή δεν είναι υμνητική, είναι καυστική, σαρκαστική και συχνά μαστιγωτική. Κατά τον Σ. Ι. Καργάκο, ο Παπαδιαμάντης είχε συλλάβει καλύτερα από κάθε άλλον το πολιτικό αλλά και το κοινωνικό μας πρόβλημα. Γι’ αυτό ο Παπαδιαμάντης είναι πολιτικά πάντα επίκαιρος. 

Συντακτικό της Αρχαίας Ελληνικής (Συνεργασία Χρήστου Λεμπέση)

Επειδή ο αρχαίος ελληνικός στοχασμός από κάθε άποψη υπήρξε ανυπέρβλητος, συνάγεται ότι το συντακτικό του αρχαίου ελληνικού λόγου δεν είναι άγονη πνευματική προσπάθεια, αλλά είναι άσκηση, γύμναση του μυαλού, το οποίο, πέρα από ευελιξία και ευστροφία, αποκτά κι ευαισθησία, φαντασία και δημιουργικότητα. Ο Κώστας Ζουράρις σε κριτική του στο περιοδικό "4 Τροχοί" ονόμασε το βιβλίο αυτό: "Συντακτικόν το Μέγα"

Λυκούργου: Κατά Λεωκράτους (Mετάφραση: Σαράντος Καργάκος)

Με αφορμή την κατηγορία εναντίον ενός πλούσιου Αθηναίου που εγκατέλειψε την πόλη σε περίοδο ισχύος έκτακτων μέτρων, ο Λυκούργος, άνδρας που άσκησε με επιτυχία πολλά δημόσια αξιώματα, υπερασπίζεται την πατρίδα του και τους νόμους σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή. Αποσπάσματα Σύντομα αποσπάσματα από έργα που δεν σώζονται ακέραια και αποδίδονται στον Λυκούργο. Έγκριτοι φιλόλογοι χαρακτήρισαν την μετάφραση και την εισαγωγή "έργο μνημειώδες".

Αισθητικά Μελετήματα

Μικρό βιβλίο που κινείται στη γραμμή multum in parvo (= πολύ εν ολίγοις). Αισθητικές αποτιμήσεις του συγγραφέα από τον «Νεολιθικό Πικάσσο της Θεσσαλίας» ως το Θεόφιλο και την πρόσφατη γερμανική ζωγραφική / κατασκευαστική τεχνοτροπία.  

Ξαναδιαβάζοντας τη "Φόνισσα": Μια νέα κοινωνική και πολιτική θεώρηση του Παπαδιαμάντη

Με το βιβλίο αυτό για πρώτη φορά εξετάζεται από κοινωνική σκοπιά το έργο του Παπαδιαμάντη. Η άποψη ότι η Φραγκογιαννού, η «Φόνισσα», είναι φαντασιακά ένας θηλυκός Παπαδιαμάντης, πολλούς εξένισε, πολλοί όμως την υπέκλεψαν και την έκαναν μελέτη χωρίς αναφορά στο έργο αυτό που τους έδωσε το ερέθισμα, ίσως και κάποιον πανεπιστημιακό τίτλο ή θέση. Διαβάστε Περισσότερα »